חיפוש:

מעוף כלולות בנמלת הקציר מאת עיינה דגן

נמלת קציר דו גונית. צילמה יעל מור יוסף

 

אצל נמלות הקציר למיניהן השונים, מעוף הכלולות חל אחרי היורה כאשר יוצאת השמש (לעיתים קרובות המעוף חל יום לאחר היורה). בתמונה - נמלת קציר דו-גונית. הראש והחזה בצבע אדום והבטן שחורה.

במעוף הכלולות של נמלים - מלכות צעירות שהגיחו מהגולם יוצאות לתעופה כשאחריהן עפים כל הזכרים בסביבה. ההזדווגות  (היא יכולה להזדווג עם 3-4 זכרים) מתרחשת על צמרות העצים, וכך, רק הזכרים החזקים והמוצלחים מצליחים להפרות את המלכה, שתייסד בהמשך קן חדש. המלכה מזדווגת פעם אחת בחיים והזרע נשמר בכיס מיוחד בבטנה לכל החיים.

מעוף הכלולות חל במועד מסויים שבו המלכות והזכרים מכל הקינים בסביבה יוצאים החוצה וממלאים את האוויר. זה מגדיל את הסיכוי להפרייה מזכרים מקינים שונים, ומקטין את הסיכון של נישואי קרובים. (כל הפרטים בקן אחד הם קרובי משפחה - לפחות חצי אחים. כולם צאצאים של המלכה הותיקה, השולטת בקן). 

מעוף הכלולות הוא חגיגה לכל אוכלי הנמלים - ציפורים, חרדונים ועוד. אפשר לראות ביום הזה את הציפורים עפות לגובה לתפוס נמלים, או מלקטות אותן מהקרקע. חגיגה וחווייה בלתי נשכחת גם לילדים!

מומלץ מאוד לצאת החוצה לאחר היורה ולחפש את מעוף הכלולות. סימן להיתכנות של מעוף הכלולות הוא תכונה גדולה של זכרים מכונפים בסביבת הקן בשעות הבוקר -08:00:09:00 ולעיתים לאחר מכן. תלוי מתי יוצאת השמש מאחורי העננים.

 

פעילות חינוכית

רצוי לסייר עם התלמידים בשטח ולהכיר להם את מאפייני הקן של נמלת הקציר לפני היורה, כדי שיאתרו קינים ביישוב שלהם, ויוכלו לחזות במעוף הכלולות ליד הבית שלהם. פעמים רבות מעוף הכלולות חל בסוף שבוע, שבו מורות למדעים לא מלמדות (בשישי) וכמובן בשבת.

כדאי להסביר על מעוף הכלולות עוד לפני שהוא מתרחש  ואז הילדים ממש חוגגים, יחד עם הנמלים והציפורים  ממש חגיגה. 

אפשר וכדאי להמליץ על רכישה של הספר נלך אל נמלה/יעקב עופר. מדריך להכרת נמלים ומרחיב ידע על הנמלים כחרקים חברתיים ובכלל.