חיפוש:

חכלילית עצים

חכלילית עצים. צייר אורי גורפיין

שם הציפור בעברית: חכלילית עצים

שם הציפור באנגלית: Common Redstart

שם הציפור בלטינית: Phoenicurus phenicurus

שם הציפור בערבית: حميراء חֻומֵירַא

משפחה: קיכליים Turdidae

תקופת שהיה בישראל: חולפת באביב ובסתיו

תפוצה בעולם: תפוצת המין משתרעת על פני מרבית אירופה, ומסיביר מזרחה עד מונגוליה ואירן. חורפת באפריקה בסוואנות שמדרום לסהרה וצפון לקו המשווה. הצעירים חורפים בצפון מזרח אפריקה וחצי האי ערב.

תפוצה בישראל: בכל הארץ

מקום חיות: בתי הגידול מגוונים וכוללים יער פתוח וחורשים, שולי יערות בהם הצמחייה פתוחה למחצה, מטעים, פארקים וגינות נוי וכן לאורך נחלים ותעלות.

מזון: חרקים ועכבישים ולעיתים גם גרגרים שונים.

קול הציפור: (5)
מקליט הקול 

Vasil Ananian

 

 

 

שמה הלטיני Phoenicus  (אדום) Oura  (זנב), "אדומת-זנב טיפוסית". שמה האנגלי "אדומת זנב", שמה הגרמני "אדום-זנב הגנים", בדומה לשמה העברי.

ארבעים וארבעה תת-מינים קיימים ומוכרים.   

בישראל נצפים שני תת מינים: תת המין הראשי דוגר באירופה   P. p. phoenicurus כנפיו שחורות לגמרי ואזור תפוצתו בעת הקינון בכל אירופה. תת המין השני – מוצאו טורקי מזרחי  [P. p. samamisicus ניכר בכתם לבן במרכז הכנף ולכן נקרא לו 'לבן כנף'. אזור תפוצתו משתרע בבלקן ויוון, טורקמניסטן, אוזבקיסטן ואירן, במזרח טורקיה ובמזרח התיכון.

 

                     חכלילית עצים. תת מין 'שחור כנף'  phoenicurus   זכר ונקבה. צילם: דובי קלעי

 

 סימני זיהוי: 

ציפור ססגונית שצבעיה נגלים ביופיים באביב לאחר שהשתפשפו קצות הנוצות שהתחלפו בסתיו. ככל מיני החכליליות היא נוהגת להרטיט את זנבה מעלה מטה בתנועה אופיינית. ציפור בינונית בגודלה. אורכה 14ס"מ, משקלה 14- 19  גרם ומוטת כנפה 22-27  ס"מ.

גבו של הזכר וכיפתו בצבע אפור כחלחל, מצחו לבן, לחייו וגרונו שחורים חזהו וזנבו אדומים ערמוניים, המקור והרגלים שחורים. הנקבה צבעה חום זיתני וגחונה בהיר בז'. גם לנקבה יש נוצות זנב ערמוניות וכן טבעת עין בהירה.

 

             חכלילית עצים תת מין  samamisicus    "לבן כנף" .צילם ג'קי סויקיס 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מפת תפוצת  חכלילית עצים. צהוב - אזורי שהיה בקיץ. כחול – אזורי שהיה בחורף.

המפה לקוחה מתוך

Handbook of the birds of the world

 

 

 

תפוצה בעולם:

תפוצת המין משתרעת על פני מרבית אירופה, ומסיביר מזרחה עד מונגוליה ואירן. חורפת באפריקה בסוואנות שמדרום לסהרה וצפון לקו המשווה.  הצעירים חורפים בצפון מזרח אפריקה וחצי האי ערב.

 

                              למעלה חכלילית עצים זכר צעיר (חורף ראשון) צילם בני סטרשונסקי

למטה חכלילית עצים זכר בוגר. צילם  עוז חורין

 

נדידה:

כל האוכלוסייה נודדת. בישראל נצפות חכליליות עצים נודדות רבות בסתיו ובאביב. החל מתחילת אוגוסט ועד אמצע ספטמבר נודד חולף תת המין לבן הכנף samamisicus   שדוגר בטורקיה, קפריסין ומזרחה. החל מאמצע ספטמבר ועד נובמבר נודד שכיח תת המין השכיח  phoenicurusשדוגר באירופה.

באביב נודד ראשון תת המין לבן הכנף. בנדידת האביב מקדימים הזכרים את הנקבות במספר ימים.

 

מקום חיות:

בתי הגידול מגוונים וכוללים יער פתוח וחורשים, שולי יערות בהם הצמחייה פתוחה למחצה, מטעים, פארקים וגינות נוי וכן לאורך נחלים ותעלות.

 

                            חכלילית עצים. צילם שרגא אלון. תת מין 'שחור כנף'   phoenicurus

 

 

מזון:

מזון החכלילית מבוסס בעיקר על חרקים ועכבישים ולעיתים גם גרגרים שונים.

נוהגת לרוב לעמוד בתוך שיחים ולהגיח במהירות אל המזון שהוא בעיקר חיפושיות, זבובים  ופרפרים ואז לשוב למסתורה. לעיתים היא מלקטת מהעצים והקרקע גרגרים, עכבישים וזחלים.

                                                 

קינון ודגירה:                                                                                       

הקינון באירופה, מסוף אפריל עד אמצע יולי, בצפון פינלנד מסוף מאי עד סוף יוני  ובמרוקו בין מאי ליולי. הקן בנוי בצורת סלסילה מעשבים, שורשים ואזוב ומרופד בשער ונוצות. מקננת בחורים בעצים או קירות, בגובה של 1-6 מטרים. בתטולה 5-7 ביצים בצבע כחול בהיר עד כחול ירקרק. הדגירה נמשכת 12-14 ימים. חלק מהקינים מוטפלים על ידי קוקיה אירופית.

 

 

מקורות מידע ואתרים נוספים:

1. היינצל, ה. פיטר, ר. פרסלאו, ג'. (1975) הציפורים, מגדיר שלם. הוצאת הקיבוץ המאוחד.

2. ענבר, ר. (1977) מדריך לציפורי ארץ ישראל, הוצאת אחיאסף.

3. פז, עוזי. (1986) האנציקלופדיה החי והצומח של א"י, כרך 6 הוצ' משרד הביטחון והחברה להגנת הטבע.

4. חיים מויאל,2004 לקסיקון שמות החולייתנים בישראל, הוצאת לאור

5. Cramp, S. and Simmons, k.E.L(1977-8). Handbook of Birds of Europe, the Middle-East and North Africa. Vol. 1-5, Oxford University Press.

6. Hadoram, S.(1996) The Birds of Israel.  Printed in Great Britain by Bath Press Colour Books, Bat

  7.  Handbook of the Birds of the World, Vol 10, Lynx Edicions 2005, Barcelona6.

8 חכלילית העצים בבולים israelibirdsstamps.yardbirdsil.info//bd10.html

 

 

ליקט וערך - אורי גורפיין 

תודות על הסיוע בליקוט החומר ובעריכתו לשלומית ליפשיץ

www.yardbirds.org.il

 

המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית

 

 

מקור הקולות:

1. הפקת ההקלטה- החברה להגנת הטבע ובאדיבותם. הקלטה: קריסטר מילד, עריכת קולות: מנחם אדר

2. מתוך אתר youtube

3. קולות של ציפורים מהארץ מאתר מט"ח: http://lib.cet.ac.il/pages/sub.asp?item=730&type=sound

4. קולות ציפורים מאתר אנגלי ציפורי הגינה: http://www.garden-birds.co.uk/birdindex.htm

5. אתר שיתוף קולות הציפורים: http://www.xeno-canto.org